tiistai 16. marraskuuta 2010

Pyörä vaihtui tilapäisesti suksiin !



Tänä aamuna oli Syötteellä 17 C pakkasta. Päivä on ollut ajankohtaan nähden todella kaunis. Minulla on täällä tällä kertaa kolmekkin pyörää, kas kun toin uuden pyöräni varustelua varten tänne. Minä en kuitenkaan viitsinyt näillä ilmoilla lähteä pyörälenkille, varpaat jäätyvät varsinkin, kun kengän pohjanlämmittimet ovat vielä maahantuojalla. Akut eivät pitäneet lataustaan ja maahantuoja halusi tarkistaa, saisiko ne vaihdettua takuuseen. Minulle ne ovat kyllä olleet erinomaiset apuvälineet, niiden avulla voin liikkua paljon pidempiä aikoja ulkona kuin ilman niitä.

Syötteellä valmistui ensilumen latu viime viikon puolella ja kävin varovasti lenkillä lauantaina ja sunnuntaina. Eilen nivukset ja lähentäjät olivat hellinä, kuten lähest aina ensi lenkkien jälkeen. Kävin aamulla taasen 10 km:n lenkin ja tarkoitus on käydä vielä illalla toinen samanlainen. Jospa tässä pikkuhiljaa tottuisi lajin vaihtoon. Minusta hiihto sopii erinomaisesti aeroobiseen harjoitteluun ja siten sen puolen kunnon pitämiseen. Viime keväältä on mielessä, että lajin vaihto pyöräilyyn sujui suhteellisen nopesti. Akaisemmin tuntui, että se vei aikaa pari kolme viikkoa mutta ehkä tähän on alkanut tottua. Hiihdossa hengittäminen tuntuu jo heti alkuun helpoleta, eikä jalatkaan väsy.

Minun tuli tehtyä heräteostos käydessäni Joutsensillan Intersportilla, siellä ystääväni Lasse esitteli aina-valmiita (vaan olikohan ne pitosukset tai jotain sellaista) suksia, joita ei tarvitse voidella. Olen nyt tehnyt neljänä päivänä lenkkiä ja tuntuu kohtalaisen mukavalta. Lopullinen mielipide saa jäädä kevääseen.

Syötteellä on noin 10 cm lunta. Lisääkin saisi tulla, minusta olisi mukavaa päästä hiihtämään suoraan mökin pihalta. Se on kuitenkin ollut yleensä mahdollista vasta tuossa vuodenvaihteen tienoilla, joten epäilen joutuvani vielä käyttämään autoa hiihtolenkeille lähtiessäni. Uskoisin, että latuja tulee sitä ennen muitakin, kuin tuo ensilumenlatu.

Olen tuossa katsellut "korkean paikan" leirä kevääksi. Olen tutkinut karttaa ja kuulin, että Mallorca voisi olla sellainen kohde. Minusta on kyllä mukavaa vaihtaa maisemaa ja Mallorca näyttää koovin pieneltä saarelta, siksi olen katsellut Sierra Nevadan seutua manner-espanjassa. Ehkä siinä olisi mukava alue parin kolmen viikon reissulle ? Onhan tässä aikaa pohtia, talvi vain tuntuu pitkältä näin etukäteen ajatellen. Pitää yrittää pitää kuntoa yllä ja pieni toive olisi jos sitä vielä saisi vähän kasvetettua. Ainakin tämänhetkiset kuntosaliharjoitukset tapahtuvat kohtalaisen kovalla intensiteetillä (tai niin kovalla kuin pystyn). Jos vanhat merkit paikkaansa pitävät, eiköhän niistä jotakin positiivista seuraa.

keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Räntäsateessa Syötteellä !



Ajoin maanantai-iltana Syötteelle toiveena vielä hieman ajella pyörällä. Eilen olikin hyvä ilma, vaikka jälkimmäisen lenkin loppuosa sujuikin jo aivan pimeässä. Päivä alkaa myöhään ja vastaavasti loppuukin aikaisin. Tänään sää oli kokonaan toisenlainen. On satanut aamusta asti vetistä räntää. Lähdin kuitenkin aamukahvin jälkeen lenkileni pikkusyötteen vieritse, lenkki jolla on pituutta 22,7 km ja nousua kokonaisuudessaan n. 200m. Meinasin kääntyä jo alkumatkasta takaisin, tuntui että pyörä ei pysy pystyssä sohjossa. Jatkoin kuitenkin ja jupusin auton rattaiden jälkissä. Nastoista tällä kelillä ei ollut mitään apua. Kyllä se matka siitä pikkuhiljaa edistyi ja lenkki tuli lopulta tehtyä. Matkan rasittavuudesta kertoo se, että kesäkelillä minulta kuluu lenkkiin keskimäärin 600 kcal, nyt meni yli 1000 kcal. Olin lisäksi jokseenkin märkä mökille palattuani, aasiaa vernmensi vielä taitava Volvon kuski, joka sai annettua minulle tosi perusteellisen loskaryöpyn ohittaessaan minua. Meinasi hetken pieni kaunan poikanen nostaa päätään, sitten hoksasin suhtautus häneen kuten sairaaseen lähimmäiseen, säälillä ja ymmärryksellä.

Laitoin tuohon kaksi kuvaa liitteeksi, ensimmäinen on 28.6.2010 Rooman lentkentän läheltä, kuvattuna hotellini ikkunasta, toisen otin äsken mökin ikkunasta Syötteeltä. Täytyy sanoa, että minulle, joka koen joka talvi jonkinasteista kaamosmasennusta, ensimmäisen otoksen säätila olisi paljon houkuttelevampi. Olen kuitenkin saanut tänäkin vuonna nauttia myös hyvistä ilmoista, itse asiassa aika monessa maassa pyöräillen. Vietnam, Espanja, Andorra, Ranska, Monaco, Italia, Turkki, niin ja tietenkin on täällä Suomessakin ollut kesällä hyviäkin ilmoja. Nyt kärvistellään vähän ja tehdään kuntosalilla jotakin kunnon eteen ja hieman palvelutehtäviä. Jospa sitä taasen ensi vuoden puolella olisi tilaisuus lähteä johonkin.

Lasse Joutsensillan Intersportista on varustellut minulle uutta matkapyörää. Hakenen sen loppuviikosta ja katsotaan, läytyykö sitä vielä sellaista keliä, jolla sitä voisi alkaa testata. Palannen pyöräni varusteluun jatkossa. Yksi läheiseni alkoi tupakanlopetusoperaation viikko sitten ja varsinaisesti jätti tupakin pois eilen aamusta alkaen. Toivotan hankkeelle menestystä, uskon että se onnistuu. Minullahan pyöräilyharrastus alkoi siitä kun lopetin tupakinpolton hieman vajaa 7 vuotta sitten, n. 8 kk sen jälkeen kun olin päässyt viinasta eroon. Ts. vaihdoin viinan elämisen opetteluun ja tupakin liikuntaan. En ole katunut näitä vaihtoja kertaakaan.